کلاچ چیست؟
کلاچ از یکی از اجزای مهم و راندماندهنده خودرو است که برای انتقال حرکت از موتور به گیربکس و بالعکس استفاده میشود. کلاچ بین موتور و گیربکس قرار دارد و وظیفهای است که میدهد، قطع و وصل میکند حرکت بین دو قطعه را انجام دهد.
کلاچ شامل سه بخش اصلی است: صفحه کلاچ، دیسک کلاچ و بلبرینگ کلاچ. صفحه کلاچ در قسمت موتور قرار دارد و به شافت موتور وصل می شود. دیسک کلاچ در قسمت گیربکس قرار دارد و به شافت گیربکس متصل میشود. بلبرینگ کلاچ بین صفحه کلاچ و دیسک کلاچ قرار می گیرد و برای کمک به چرخش صفحه کلاچ به دیسک کلاچ، استفاده می شود.
وقتی پدال کلاچ فشار داده می شود، صفحه کلاچ از دیسک کلاچ جدا شده و انتقال حرکت بین موتور و گیربکس قطع می شود. این کار به راندمان و کنترل بیشتر برای کمک میکند، زیرا وقتی کلاچ فشار میآورد، موتور به چرخها انتقال حرکت نمیدهد و این امکان را به راننده میدهد که با دستکاری بیشتر بر روی دندهها، سرعت خودرو را کنترل کند.
در صورتی که کلاچ خودرو درست عمل نکند، ممکن است با مشکلاتی مواجه شود که میتوان برای خودرو و راننده خطرناک باشد، به عنوان مثال اگر کلاچ به طور کامل جدا شود، میتواند باعث کاهش قدرت موتور و خرابی گیربکس شود. بنابراین، نگهداری و تعمیرات منظم کلاچ خودرو بسیار مهم و ضروری است.
کلاچ چه کاربردهایی در خودرو دارد؟
کلاچ در خودروهای دارای دنده های دستی و دنده های خودکار مورد استفاده قرار میگیرد و انتقال وظیفه از موتور به گیربکس را دارد. در خودروهای دندههای دستی، کلاچ به راننده اجازه میدهد تا در هنگام تغییر دنده، حرکت از دنده فعلی به دنده بعدی را با محدود کردن جریان قدرت موتور، انجام دهد. همچنین، در خودروهای دندههای خودکار، کلاچ به کامپیوتر خودرو اجازه میدهد که تغییر دهدهها را به صورت خودکار انجام دهد.
استفاده از کلاچ در خودروها، به رانندگان اجازه میدهد که به طور دقیق و کنترل شده، خودرو خود را مدیریت کنند و به سرعت، قدرت و سایر ویژگیهای خودرو، کنترل کنند. همچنین، با استفاده از کلاچ، انتقال حرکت بین موتور و گیربکس با سرعت و دقت بالا انجام میشود که باعث بهبود عملکرد و کارایی خودرو میشود.
بنابراین، کلاچ به عنوان یکی از اجزای مهم و راندماندهنده خودرو، مهم است و نیاز به نگهداری و تعمیرات را تا عملکرد صحیح و بهینه خودرو حفظ میکند.
کلاچ خودرو چگونه کار می کند؟
کلاچ خودرو وظیفه انتقال حرکت از موتور به گیربکس را دارد. برای درک بهتر کارکرد کلاچ، بهتر است ابتدا به ساختار کلاچ بپردازیم.
کلاچ خودرو شامل دو صفحه (صفحه گرد و صفحه مسطح) است که به وسیله یک سیستم فشار هیدرولیک یا فشاری، به پیوند متصل میشوند و از انتقال قدرت جلوگیری میکنند. در حالت ساکن، که پدال کلاچ ترکیب شده است، کلاچ آزاد است و موتور به گیربکس وصل نمیشود. اما وقتی پدال کلاچ ترکیب نمیشود، فشار برای جدا کردن صفحههای کلاچ ایجاد میشود و صفحه مستحکم از صفحه گرد میشود، که باعث جدا شدن موتور از گیربکس و جلوگیری از انتقال حرکت میشود.
در خودروهای دندههای دستی، خودروهایی که دسته دنده را تغییر میدهند، پایین آوردن پدال کلاچ باعث جدا شدن موتور از گیربکس میشود تا بتواند جدید را وارد کند. بعد از اینکه میدهد جدید وارد شد، پدال کلاچ رها میشود تا کلاچ دوباره به حالت آزاد درآید و دوباره به گیربکس متصل شود.
در خودروهای دندههای خودکار، کلاچ به صورت خودکار توسط کامپیوتر ماشین کنترل میشود و فشار هیدرولیک یا فشاری به طور خودکار تنظیم میشود تا انتقال حرکت از موتور به گیربکس به صورت هوشمند انجام شود.
چه عواملی باعث خرابی کلاچ می شود؟
خرابی کلاچ خودرو میتواند به دلیل عاملی باشد، از جمله:
1- استفاده نادرست: استفاده نادرست از کلاچ، از جمله رانندگی با کلاچ پایین، بیتوجهی به سلامت کلاچ و همچنین کنترلی از رانندگی سخت و متوالی، باعث خرابی کلاچ خودرو میشود.
2- سایش و فرسایش: سایش و فرسایش مواد کلاچ، به دلیل کاربرد متوالی، ممکن است باعث خرابی کلاچ شود. علاوه بر این، کلاچهایی که برای مدت طولانی با کلاچ پایین در حال رانندگی هستند، بیشتر میتوانند به سایشها و فرسایشهای کلاچ منجر شوند.
3- نوسانات دمایی: تغییرات دمایی ممکن است باعث تغییر در فشار هیدرولیک کلاچ و در نتیجه خرابی کلاچ شود. این موضوع به خصوص در مناطق با آب و هوای گرم و سرد قابل مشاهده است.
4- استفاده از قطعات نامناسب: استفاده از قطعات نامناسب و کیفیت پایین، ممکن است باعث خرابی کلاچ شود.
5- قطعات خرابی دیگر: قطعات خرابی دیگر در سیستم کلاچ، مانند سیستم فشار هیدرولیک، ممکن است باعث خرابی کلاچ شود.
——————————————-
سلام
مقاله خوبی بود ممنون اگر دوسداشته باشید میخوام در این جا به معرفی ۱۰ سایت خوب کشور بپردازم که در زمینه امداد خودرویی و خودروبری فعالیت دارند.
۱ . http://www.emdad100.com
سایت امداد ۱۰۰ یکی از سایت های فعال در زمینه امداد خودرو تبریز میباشد، این سایت خدمات امدادی را در سریع ترین زمان ممکن انجام میدهد.
۲ . http://www.emdad102.com
یکی از خوب های امداد خودرو در تبریز سایت امداد ۱۰۲ میباشد که با داشتن کادر متخصص و کاربلد آمادگی دارد فعالیت امدادی را در سراسر شهر تبریز انجام دهد.
۳ . http://www.emdad101.com
یکی از سایتهای معتبر و حرفه ای حمل خودرو در شهر تبریز میتوان سایت امداد ۱۰۱ را دانست این سایت با داشتن یک مجموعه خوب و متخصص آمادگی دارد تمامی خدمات امداد خودرویی در تبریز را به نحوه احسن انجام دهد.
۴ . http://www.khodrobaronline.ir
مجموعه خودروبر آنلاین در شهر های قزوین و رشت فعالیت میکند، این مجموعه فعالیت های امداد خودرویی و خودروبری را انجام میدهد. در هر جایی از استان قزوین خودرو شما دچار مشکل فنی شود کافیست با مجموعه ما تماس بگیرید.
۵ . http://www.khodrobarvizheh.ir
خودروبر ویژه یک سایت خودروبری در شهر قزوین میباشد که خدمات امداد خودرویی و خودروبری را به صورت تخصصی و حرفه ای انجام میدهد. این مجموعه با داشتن کادری متخصص و کاربلد تمامی خدمات خودروبری را به نحوه احسن انجام میدهد.
۶ . http://www.hashtgerd118.com
مجموعه هشتگرد ۱۱۸ فعالیت اصلی خود را در زمینه امداد خودرو هشتگرد و آبیک و نظر اباد انجام میدهد. یکی از مجموعه های معتبر و حرفه ای در شهر هشتگرد را میتوان هشتگرد ۱۱۸ نامید.
۷ . http://www.kouhin-sos.ir
فعالیت امداد شاهین کوهین به صورت شبانه روزی می باشد. ما با ارائه کلیه خدمات امداد خودرو و تعمیرات در محل با اکیپ مجرب و دوره دیده از مراکز معتبر آماده خدمت رسانی می باشیم.
۸ . http://www.emdadchakavak.com
امداد چکاوک ارس یکی از قدیمی ترین مجموعه های امداد خودرو با کادری متخصص و خودروبر های مجهز به پیشرفته ترین دستگاهها، آماده خدمات رسانی به هموطنان عزیز در سراسر کشور به صورت شبانه روزی می باشد.
۹ . http://www.khodrobar724.com
تیم تخصصی خودروبر و خودرو سوار ۷۲۴ با توجه به حمل و نقل و جابجایی روز افزون خودرو و ماشین ها، اقدام به خدمت رسانی به متقاضیان محترم برای هرگونه جابجایی و حمل انواع خودرو، انواع ماشین الات صنعتی و قطعات صنعتی بصورت تک و چند تایی کرده است
۱۰ . http://www.khodrobar725.com
خودروبر ستاره البرز آمادگی دارد خدمات حمل و نقل و جابجایی خودرو را انجام دهد، اکیپ فنی و تخصصی با مکانیک های متخصص از ویژگی های مهم این مجموعه امدادی است.